Ennen kuvausta - vinkkejä lapsi- ja lemmikkikuvaukseen!

Kuvauksiin kannattaa valmistautua. Tässä muutamia vinkkejä:

Paras aika kuvata vauvoja ja taaperoita on yöunien tai päiväunien jälkeen, hyvin syöneinä ja virkeinä. Ennen kuvauksia lapselle on hyvä syöttää jotain terveellistä ruokaa: aikuisetkin ovat pirteämpiä ja elämä tuntuu mukavammalta kun masussa on hyvää ruokaa. Lapset eivät ole tästä poikkeuksia. Vältä suuria määriä sokeria ja jalostettuja elintarvikkeita, jotta känkkäränkkä ei pääse yllättämään. Tuo kuvauksiin pientä purtavaa siltä varalta että nälkä pääsee yllättämään temmeltäessä.

Pue lapsi mukaviin vaatteisiin joissa tiedät lapsesi viihtyvän. Jos ostat uusia vaatteita, koekäytä niitä ainakin kerran ennen kuvauksia. Osa lapsista on herkkiä ilmaisemaan mielipiteensä jos vaatteissa tulee kuuma tai kangas hankaa. Joskus lapset taas viihtyvät parhaiten prinsessa tai supermies puvussaan, tämäkin voi olla yksi vaatevaihtoehto.

Tuo lapsellesi ajanvietettä varmuuden varalta. Suosikkilelut on muutenkin hyvä ottaa kuvaan mukaan, mutta myös satukirja, saippuakuplat, lelut ja mielenkiintoiset tavarat ovat tervetulleita. Kysy kuvaajalta lisätietoja jos mietit jotain rekvisiittaa.

Muista että lapsi on lapsi! Aivot ovat vielä hirmuisen pienet ja kärsivällisyys vajavaista. Senpä takia kannattaa valmistautua kaikkeen. Jos olet suunnitellut halikuvia ja lapsesi ei millään halua halia ketään, älä hermostu. Kuvaukseen varataan tarpeeksi aikaa jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Lapset yleensä myös tottelevat vierasta aikuista eri tavalla kuin omaa vanhempaa, joten kannattaa luottaa kuvaajan ammattitaitoon.


Mieti kuvausta varten sellainen paikka jossa lemmikkisi viihtyy. Jos lemmikki on arka tai stressaa helposti, tuttu  lenkkipolku tai lähimetsä on paras kuvauspaikka. On hyvä käyttää koira lenkillä ennen kuvauksia, jotta isoin energia on käytetty ja koira malttaa kuunnella ohjeita. Jos lemmikkisi suurin motivaattori on herkut, kannattaa kuvausaika järjestää sellaiseen aikaan päivästä, että hiukopala maistuu. Ota myös mukaan superherkullisia nameja joita lemmikkisi ei voi vastustaa. Jos taas motivaattorina on lelut ja leikit, kannattaa mukaan otettavat suosikkilelut piilottaa koiralta paria päivää aiemmin, jotta motivaatio on huipussaan kun nämä lelut ilmestyvät eteen. Vettäkin on hyvä olla, varsinkin lämpimällä ilmalla.

Kerro kuvaajalle etukäteen jos lemmikkisi on agressiivinen tai arka, jotta nämä asiat voidaan ottaa huomioon. Esim. löytökoirilla on monesti erityistarpeita ja mitä enemmän kuvaajalla on tietoa lemmikistä, sitä paremmin nämä tarpeet voidaan ottaa huomioon.

Muista, että lemmikkisi seuraa omistajansa olotiloja jatkuvasti ja jos sinä stressaat kuvauksia, on suuri todennäköisyys että niin tekee myös lemmikkisi. Kannattaa siis kiinnittää huomiota omaan hengitykseen ja puhetyyliin, jotta saat lemmikkisi rentoutumaan ja nauttimaan kuvaustilanteesta.