Juoksua, leikkiä ja kikatusta - Lapsikuvaus kesäillassa

"Mistä tietää että tanssii?" - Kysyi neljävuotias äidiltään. Näitä ja muita filosofisia pohdintoja makusteltiin lämpimänä elokuisena iltana Rovaniemellä Kemijoen rannassa.

Kuvaukset aloiteltiin puistossa, jonne tuotiin kuvaajan vanhat ja aikalailla elämää nähneet pehmolelut mukaan. Välillä Kissa ja Pupu Tupuna taistelivat, välillä tanssivat ja kun pehmoleluihin kyllästyttiin, puistossa pääsi myös juoksentelemaan ja kiljumaan elämän ilosta.

Kuten monesti elämässä muutenkin, kesken kuvauksien tuli vaipanvaihtokiirus. Tämän jälkeen jatkettiinkin matkaa rannalle. Pehmeää hiekkaa oli mahtava heitellä jokeen ja äidin varoituksista huolimatta leikin tohinassa taisivat myös lenkkarit kastua.

Lapsia kuvatessa yksi tärkeimmistä asioista on nopeus. Kuva voi hetkessä muuttua totisesta mietiskelystä iloiseen hekotteluun. Kamera täytyy pitää valmiina koko ajan. Toinen erittäin tärkeä asia on että kuvauksien täytyy olla hauskat sekä lapsille että vanhemmille. Kun antaa lapsille vapaat kädet leikkiä ja riehua, he kyllä osaavat pitää hauskaa, mutta välillä on syytä myös muistuttaa vanhempia että mekko saa ehkä tällä kertaa kastua tai lippikseen kerätä multaa. Stressittömästä hauskanpidosta jää kaikille mahtavat muistot ja kuvia katselee mielellään vuosikymmenienkin jälkeen.